Noomi Rapace om dofter och ideal: “Du kan vara tomorrow’s icon!”

Skådespelerskan Noomi Rapace, 38, har gjort sig känd både i Sverige och internationellt genom roller som verkligen berör på djupet. Inte minst genom sin oförglömliga insats i Millenium-triologin, som den hämndlystna hackern Lisbeth Salander.

För den svenska TV-publiken gjorde Noomi sin debut 1996 i rollen som ​Lucinda Gonzales​ i TV4:s hyllade serie Tre Kronor.

Nu arbetar hon inte bara som skådespelerska, utan är även creative director för ​N.C.P Olfactives​ (Now Collective Products) i sällskap av skönhetsentreprenören ​Steve Terry​ och Jonas Nilsson​ från CCS Healthcare. Tillsammans har de skapat ett helt unikt doftkoncept, framställt för att stimulera alla sinnen.

Nyligen besökte Noomi Rapace ​Adviral​ för att äta lunch tillsammans med några av våra största influencers. Vi passade på att ta en pratstund med Noomi om hur allting verkligen började, vad som har format den kreativa entreprenör hon är idag.

Noomi Rapace Adviral kontor Sverige influencers
Noomi Rapace besökte Advirals kontor nyligen och åt lunch med några av Sveriges största influencers.

– Jag bodde på Island som barn. Min styvpappa startade den allra första Waldorfskolan på Island, bara för att jag skulle få gå på Waldorfskolan. Men sen var jag typ den jobbigaste eleven, så dom bestämde sig för att flytta tillbaka till Sverige för att han inte ville vara min lärare längre, säger Noomi med ett skratt och beskriver att hon alltid har haft svårt för regler och auktoriteter.

Familjen flyttade tillbaka till Sverige och hamnade i Skåne, där hon fick gå på dåvarande Hardebergaskolan som var en Waldorfskola i Lund. Den typen av pedagogik som erbjöds där blev en bra grogrund för Noomis fortsatta kreativitet.

Att skapa, bygga, rita, måla och sy började hon med väldigt tidigt och har gjort så länge hon kan minnas. Vid stränderna längs Ystads kustlinje fanns det bärnsten som spolades upp från Polen. Dem plockade hon, köpte guldtråd och ståltråd och gjorde ringar av.

När hon senare flyttade upp till Stockholm levde hon väldigt fattigt. Men Noomi hade en symaskin, så hon tog de pengar hon hade och gick till en secondhandbutik och köpte gigantiska herrskinnrockar. Dem sprättade hon upp och gjorde skinnark av, som sedan syddes ihop igen och fick nytt liv i form av bland annat väskor och kläder.

Under vår intervju bär Noomi stora överdådiga guldsmycken, som för tankarna till 1980-talets hiphop-scen och en livsstil långt ifrån den harmoniska avskalade estetiken som lätt förknippas med Waldorfskolornas livsstil.

– Jag älskar hip hop. Men jag var ju punkare när jag var liten. Jag älskar guld och starka uttryck, säger Noomi Rapace som också är skaparen av N.C.P:s exklusiva doftsmycke The Piece.

Noomi Rapace limiterade doftsmycket The Piece
Noomi Rapace visar upp det unika limiterade doftsmycket The Piece.

Idén till The Piece fick Noomi i bilen på väg till ​Givenchys​ visning under fashion week i Paris. Hon rotade frenetiskt i väskan efter sin parfym och bad chauffören ta ett varv till så att hon verkligen kunde hitta sin doft. Det var då tanken slog henne att hon borde ha sin doft runt halsen på något sätt, för att slippa leta.

Samma kväll började hon skissa på en design som nu äntligen finns tillgänglig i svart och guld, i limiterad upplaga. Tack vare den handgjorda berlocken med roll-on-funktion kan du nu alltid bära just din unika doft nära till hands runt halsen.

– Jag vill gå ifrån stereotyper, både i mina rollval och i min roll som creative director för N.C.P. Jag vill liksom omfamna och uppmuntra alla att vara den dom är. Vem du än är så är du okej. Det är så fantastiskt, det finns bara en av dig. Hur du än ser ut, vad du än har för sammansättning av känslor, tankar, psykologi, allting. Det är bara du, det finns bara en av dig och det är magiskt.

Noomi tror starkt på att omfamna och uppmuntra individer att få vara sitt starkaste jag, hur brokigt och vilt det än är. Och att alla människor behöver få känna sig sedda, trygga och respekterade. Det är en grundläggande inställning som genomsyrar allt hon gör, menar hon.

Hennes allra första starka doftminne kommer från barndomen och tiden hon tillbringade i stallet med sin häst ​Eldúr​. Doften från hans mule nära hennes kind var som en berusning av lycka.

Parfymer doftkoncept NCP Oflactives
Fyra av de totalt sju olika parfymerna som har lanserats inom doftkonceptet N.C.P Oflactives.

Att dofter i vår närhet och i naturen påverkar oss mycket är med andra ord ingen överraskning. En stor del av fysisk attraktion ligger just i hur en persons unika doft påverkar människor runt omkring dem.

– Gammal svettlukt är äcklig, men när någon luktar svett på ett fräscht sommarvarmt sätt, då kan det lukta gott. Det är bara lite salt liksom. Det tror jag är att ens hormoner är friska, att man har en bra sammansättning i kroppen. Det är ju också så vi väljer partner tror jag, att man synkar i hormonerna och så.

Själv menar Noomi att hon inte använder parfym eller deodorant dagligen, för att hon helt enkelt behöver en “reality check” och vara säker på att hon luktar bra i sig själv.

– Det är därför jag har velat skapa dofter som är rätt subtila, för om man dränker sig själv i parfym så känns det som att man döljer någonting. En dålig odör liksom. Det var också en balansgång när vi skapade parfymerna. Många av de exklusiva märkena luktar inte så jättestarkt, för det anses finare att dom inte är too overwhelming. Och många av dom billigare luktar väldigt starkt.

I en värld där allting snurrar snabbt och mycket verkar kretsa kring yta och status, så är det omöjligt att inte komma in på tankar och funderingar kring kroppsideal, manligt och kvinnligt och hur viktigt utseendet egentligen är. Noomi upplever att det finns en extrem besatthet av utseende, vilket är förödande för många och då särskilt under ungdomstiden.

– Du kanske inte har några följare, eller kanske inte alls ser ut som skönhetsidealet just nu, men du har något helt annat. Jag känner att det är väldigt förlegat, synen på att särskilt tjejer ska vara på ett visst sätt. Det är förändringens tid just nu, men det går inte tillräckligt snabbt, fortsätter Noomi.

Tillsammans med skådespelaren ​Ola Rapace​ har Noomi sonen ​Lev​, som snart är 15 år. För Noomi är det självklart att kalla sig feminist, med betoning på att hon vill ha en likvärdig och jämlik värld för alla. Även för pojkar, söner, pappor och bröder.

– Jag tror att det finns en värld och ett samhälle där alla kan komma till sin rätt. Där man kan vara man och pojke och jätteömtålig, jättekänslig och kanske gilla att sminka sig eller ha kjol på sig. Det kan nog vara förvirrande för män idag – dom ska vara macho, starka, hårda coola. Men vi vill också att dom ska vara ödmjuka och snälla och hemma med barn. Mansrollen är ett svajigt ok att bära. Jag kämpar för en värld där flickor och pojkar får vara sig själva – oavsett vad det innebär.

Grafisk design parfymflaskor
Den grafiska designen på parfymflaskorna är framtagen för att hjälpa dig hitta helt rätt doft för dagen.

Noomi lever starkt efter den gamla devisen att det krävs en by för att uppfostra ett barn. Att det är viktigt att det finns fler vuxna som bryr sig om ett barn, älskar och bryr sig om det. Runt sonen Lev finns många nära vänner och familjemedlemmar som en stor trygghet.

– Jag tycker det är väldigt viktigt att våga säga ifrån och ha konflikter. Jag växte upp i en familj där man var lite rädd eller undvek konflikter. Då växer det ju inombords, men man delar ingenting och säger ingenting och sen plötsligt så exploderar det. Med min son är det viktigt att visa att jag kan ha fel och be om ursäkt.

Hon vill också understryka vikten av att försöka tänka positivt och ha roligt i vardagen. Bland annat lyfter hon fram en situation där det inte riktigt blev som de hade tänkt sig, i deras nuvarande hem i London.

– Jag bor i ett fantastiskt gammalt hus, där det är en massa knas hela tiden. Vi hade inte varmvatten ett tag utan bara iskallt vatten, man kunde komma ut med blåa läppar efter att man hade duschat. Men vi valde att göra det till en kul grej; “okej, vi gör som ett rekord istället, vem kan stanna längst inne i duschen?” Och så blev det en rolig tävling att tvätta håret i iskallt vatten, med balsam och allt utan fusk. Vi gör sådana grejer till något positivt, istället för att bli arg och besviken och gå in i offerrollen.

Just det här med att inte se sig själv som ett offer, det är något som Noomi är noga med att försöka undvika. Hon beskriver offerrollen som väldigt destruktiv och att varje gång man tycker synd om sig själv så straffar man sig själv eller tar ut det över andra, istället för att försöka vända och ta kontroll över situationen. Kämpa för det du tror på istället för att kämpa emot andra.

Noomi Rapace doft ideal icon
Parfymen säljs bland annat i en vacker ask där alla sju dofter finns med, för att blandas helt efter ditt eget tycke och smak för dagen.

Det är också det som Noomi uppskattar i rollen som creative director på N.C.P. Att i ett team få skapa, bli influerad och ha en ständigt pågående dialog.

– Jag älskar när jag har fel. Vi löser grejer tillsammans, vi skapar grejer tillsammans, alla. Det är också viktigt för mig att våra dofter finns tillgängliga för alla.. Det ska inte vara bara för folk med jättemycket pengar, utan jag vill att folk ska kunna köpa det även i slutet av månaden när man vill ha en ny parfym och inte behöva vänta och önska sig det i julklapp. Men också att parfymen är unisex, det är jätteviktigt för mig.

Noomi själv ägde ingen parfym alls förrän i 25-årsåldern. Hennes första parfym var dessutom en mansparfym, vilket går i linje med hennes generella inställning i livet.

– Jag har aldrig levt efter det där som förväntas av en. Det har varit mycket manskläder, jag köper mycket accessoarer för män. Det finns för mycket titlar, jag vill ta bort det, för det är först då jag tror att folk kan växa fritt.

TEXT: Amanda Leander
FOTO: Adviral/NCP